Τι είναι η κήλη λευκής γραμμής
Η επιγαστρική κήλη ή κήλη μέσης γραμμής ή κήλη λευκής γραμμής εμφανίζεται στη μέση γραμμή του κοιλιακού τοιχώματος, μεταξύ ομφαλού και στέρνου. Παρατηρείται ως διόγκωση κάτω από το δέρμα της περιοχής. Η τοπική διόγκωση οφείλεται σε ένα κενό του κοιλιακού τοιχώματος της περιοχής, μέσα από το οποίο "περνούν" προς τα έξω στοιχεία της κοιλιακής κοιλότητας, όπως είναι το έντερο, ενδοκοιλιακό λίπος κλπ.
Η κήλη λευκής γραμμής δεν είναι από τις συχνότερες κήλες, ούτε και η πιο σπάνια όμως.
Διαχωρισμός επιγαστρικής κήλης από τη διάσταση ορθών κοιλιακών
Η κήλη λευκής γραμμής συγχέεται συχνά με μια άλλη πάθηση, τη διάσταση ορθών κοιλιακών μυών, η οποία δεν αποτελεί κήλη και δε χρήζει επέμβασης. Υπεύθυνος για το διαχωρισμό των δύο αυτών καταστάσεων είναι ο εξειδικευμένος χειρουργός. Στη διάσταση ορθών κοιλιακών μυών δεν υφίσταται κενό στο κοιλιακό τοίχωμα, οπότε δεν εγκυμονούνται οι κίνδυνοι μιας κήλης (π.χ. περίσφιξη). Η διάσταση ορθών κοιλιακών προκύπτει από την απομάκρυνση μεταξύ τους των 2 ορθών κοιλιακών μυών. Κλινικά εμφανίζεται ως επιμήκης διόγκωση στη μέση γραμμή κατά την έγερση του ασθενούς από ξαπλωτή θέση. Σε ξαπλωτή ή όρθια θέση δεν εμφανίζεται η διόγκωση αυτή. Αντιθέτως, η επιγαστρική κήλη (όπως και κάθε κήλη) συνεχίζει να εμφανίζεται ως διόγκωση (είτε αντιληπτή από τον ασθενή είτε όχι) σε όρθια θέση. Παράγοντες που προκαλούν τη διάσταση των ορθών κοιλιακών είναι η ηλικία, η εγκυμοσύνη, η γενετική προδιάθεση κλπ. Το πρόβλημα είναι μόνο αισθητικό και μόνο αν ενοχλεί αισθητικά, θα πρέπει να αποκαθίσταται χειρουργικά.
Αίτια επιγαστρικής κήλης
Τα αίτια της επιγαστρικής κήλης είναι προδιάθεση εκ γενετής, αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης μέσω άρσης βάρους, παχυσαρκίας, έντονης άσκησης κλπ.
Συμπτώματα κήλης λευκής γραμμής
Τα συμπτώματα της κήλης λευκής γραμμής μπορεί να είναι η τοπική διόγκωση σε όρθια στάση ή υπό πίεση, ο υποτροπιάζων πόνος τοπικά κλπ. Σε κάθε περίπτωση η διάγνωση θα πρέπει να τίθεται κλινικά από τον εξειδικευμένο χειρουργό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνεται και η διενέργεια υπερηχογραφήματος ή μαγνητικής τομογραφίας.
Λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση επιγαστρικής κήλης / κήλης λευκής γραμμής
Η χειρουργική θεραπεία της επιγαστρικής κήλης είναι επιβεβλημένη, καθώς έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος περίσφιξης της επιγαστρικής κήλης, το να "σφηνώσει" δηλαδή ένα τμήμα εντέρου εντός της κήλης με επακόλουθη νέκρωση του εντέρου.
Η επέμβαση για την αποκατάσταση της κήλης λευκής γραμμής πραγματοποιείται σήμερα λαπαροσκοπικά (με λαπαροσκόπηση), μέσω δηλαδή τριών μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος, μεγέθους 0,3 – 1 εκ. Κατά την επέμβαση τοποθετείται από το χειρουργό συνθετικό πλέγμα για τη σύγκλειση του χάσματος (κενού) του κοιλιακού τοιχώματος. Το πλέγμα καθηλώνεται στο κοιλιακό τοίχωμα είτε με ειδικά μικροσκοπικά σπιράλ είτε με ειδική κόλλα. Τα δε πλέγματα είναι ειδικά εξελιγμένα με επίστρωση για βιολογική συμβατότητα με τους ιστούς του οργανισμού. Οι επιμέρους λαπαροσκοπικές τεχνικές που εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση είναι η λαπ. IPOM ή IPOM plus, η e-TEP, η TAPP κλπ. Η επιλογή μιας συγκεκριμένης από τις λαπαροσκοπικές μεθόδους σχετίζεται με τα επιμέρους χαρακτηριστικά της κήλης λευκής γραμμής (π.χ. μέγεθος, ανατάξιμη κήλη ή όχι και άλλους παράγοντες).
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης (επέμβασης) επιγαστρικής κήλης / κήλης λευκής γραμμής σε σχέση με την "ανοιχτή" επέμβαση είναι:
- Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος (ανώδυνη χειρουργική επέμβαση)
- Ταχύτερη ανάρρωση, όποτε και ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο, καθώς και ταχύτερη επάνοδος στις συνήθεις δραστηριότητες/εργασία. Ειδικότερα η άρση βάρους ή ο αθλητισμός επιτρέπονται λίγες μέρες μετά τη λαπαροσκοπική επέμβαση επιγαστρικής κήλης. Σε περίπτωση "ανοιχτής" επέμβασης το διάστημα αυτό θα ήταν 4 – 6 εβδομάδες.
- Λιγότερες επιπλοκές στο άμεσο (π.χ. μικρότερη πιθανότητα αιμορραγίας και μετεγχειρητικών λοιμώξεων), αλλά και στο απώτερο διάστημα μετά το χειρουργείο επιγαστρικής κήλης
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
- Καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα: χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής της κήλης λευκής γραμμής, διότι το πλέγμα τοποθετείται εσωτερικά του κοιλιακού τοιχώματος (άρα εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή σε σχέση με ένα πλέγμα που τοποθετείται εξωτερικά του κοιλιακού τοιχώματος μέσω ανοιχτής επέμβασης).
- Καλύτερη διεγχειρητική διάγνωση, καθότι κατά τη λαπαροσκοπική εγχείρηση επιγαστρικής κήλης υπάρχει το πλεονέκτημα της πρόσβασης σε ολόκληρη την κοιλιακή κοιλότητα.
Η νάρκωση που απαιτείται για τη λαπαροσκοπική επέμβαση της κήλης λευκής γραμμής είναι γενική και η διάρκεια νοσηλείας συνήθως 24 ώρες.
Δείτε επίσης τη γενικότερη σελίδα: Χειρουργική Κήλης