Λαπαροσκοπικό Γαστρικό Bypass

Κατά την επέμβαση του γαστρικού bypass / γαστρικής παράκαμψης, η οποία εκτελείται λαπαροσκοπικά (μέσω λαπαροσκόπησης), δεν αφαιρείται τμήμα στομάχου ή εντέρου, αλλά παρακάμπτεται το μεγαλύτερο τμήμα του στομάχου και ενός τμήματος του λεπτού εντέρου.

 

 

Συγκεκριμένα:

  • Δεν  αφαιρείται  τμήμα  του  στομάχου,  αλλά   "χωρίζεται"  το   στομάχι  και χρησιμοποιείται μόνο το άνω τμήμα του στομάχου ως ένα μικρό "ρεζερβουάρ" ή αλλιώς θύλακος για την τροφή, οπότε επέρχεται γρήγορα κορεσμός με τη λήψη τροφής.
  • Απομονώνεται / παρακάμπτεται  το  τμήμα  του  στομάχου  που  εμπεριέχει  τα κύτταρα, τα οποία παράγουν την ορμόνη Γρελίνη (Ghrelin), η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας
  • Το μικρό "ρεζερβουάρ" του στομάχου συνδέεται απευθείας με το μέσο περίπου του λεπτού εντέρου, οπότε παρακάμπτεται ένα μεγάλο τμήμα του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα να μην απορροφώνται όλα τα συστατικά της τροφής.

Ο Dr. Δ. Κανέλλος ειδικεύτηκε επί σειρά ετών σε ένα από τα δύο μεγαλύτερα πιστοποιημένα κέντρα χειρουργικής παχυσαρκίας της Γερμανίας, στο Κέντρο Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Παχυσαρκίας του Vivantes Klinikum Spandau στο Βερολίνο (διευθυντές: Prof. V. Lange και Prof. F. Köckerling).

Η αποκατάσταση της συνέχειας του εντέρου που απεικονίζεται στην εικόνα ονομάζεται αποκατάσταση κατά Roux – Y. Μια παραλλαγή του γαστρικού bypass αποτελεί το (μίνι) mini γαστρικό bypass ή το Omega – γαστρικό bypass. Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια εγχείρηση με απλώς τεχνικές διαφορές όσον αφορά την αποκατάσταση της συνέχειας του εντέρου (αποκατάσταση κατά Braun) κατά τη χειρουργική επέμβαση. Δηλαδή το έντερο και το στομάχι επανασυνδέονται με διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα η αποκατάσταση στο μίνι γαστρικό bypass είναι τεχνικά πιο απλή σε σχέση με την αποκατάσταση Roux – Y. Η πιο σύνθετη όμως τελευταία αποκατάσταση είναι πιο αποτελεσματική μετεγχειρητικά όσον αφορά την καταπολέμηση της παλινδρόμησης χολικών υγρών από το λεπτό έντερο προς το στομάχι. Αυτές οι τεχνικές λεπτομέρειες βέβαια δε θα πρέπει να απασχολούν ιδιαίτερα τον ασθενή, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις η φιλοσοφία του γαστρικού bypass είναι η ίδια. Ο χειρουργός θα κατευθύνει τον ασθενή προς την καλύτερη για αυτόν τεχνική.

 

Το γαστρικό Bypass εκτελείται λαπαροσκοπικά, οπότε η ανάρρωση είναι ταχύτερη και ο πόνος κατά πολύ λιγότερος σε σχέση με μία ανοιχτή επέμβαση. Εναλλακτικά το γαστρικό bypass μπορεί να πραγματοποιηθεί και ρομποτικά, με τα ίδια ουσιαστικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τη λαπαροσκοπική τεχνική.

 

Αποτελέσματα γαστρικού bypass

Η απώλεια βάρους με το γαστρικό bypass είναι κατά μέσο όρο 70-80% του πλεονάζοντος βάρους κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου μετά την επέμβαση και συνεχίζεται τα επόμενα έτη με ελαφρώς μειωμένους ρυθμούς. Τα τελικά αποτελέσματα (επιθυμητό / τελικό βάρος) επιτυγχάνονται συνήθως στο δεύτερο – τρίτο χρόνο μετά το χειρουργείο. Να σημειωθεί ότι υπό συνήθεις συνθήκες το βάρος αυτό παραμένει σταθερό χωρίς κίνδυνο υποτροπής της παχυσαρκίας στο μέλλον. Συνεπώς, η γαστρική παράκαμψη προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Το λαπαροσκοπικό γαστρικό bypass θεωρείται μια ιδιαίτερα ασφαλής χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, διότι κατά την επέμβαση δεν τοποθετεί ο χειρουργός παχυσαρκίας "ξένο σώμα" στον οργανισμό (σε αντίθεση με τη μέθοδο του γαστρικού δακτυλίου). Η έλλειψη ξένου σώματος, η λαπαροσκοπική τεχνική και η εμπειρία / εξειδίκευση του χειρουργού σε αυτή την κατηγορία επεμβάσεων περιορίζει θεαματικά (σχεδόν εκμηδενίζει) τις εγχειρητικές επιπλοκές.

 

Πότε εφαρμόζεται το γαστρικό bypass?

Αυτή η επέμβαση παχυσαρκίας (γαστρική παράκαμψη) είναι, λόγω της τεχνητής δυσαπορρόφησης των τροφών που προκαλεί, ελαφρώς πιο αποτελεσματική σε σχέση με το γαστρικό μανίκι. Προτιμάται σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. υπερβολικά υψηλός Δ.Μ.Σ., ψυχιατρικές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης κλπ). Έχει αποδειχθεί ότι το γαστρικό bypass παρουσιάζει πολύ "γρήγορα" αποτελέσματα όσον αφορά την καταπολέμηση του ήδη υπάρχοντος σακχαρώδους διαβήτη. Μειονέκτημα της γαστρικής παράκαμψης (γαστρικού bypass) είναι η δυσαπορρόφηση ορισμένων συστατικών της τροφής (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία), οπότε οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία) και να παρακολουθούνται τακτικά από διαιτολόγο.

 

Συνήθεις ερωτήσεις για το γαστρικό bypass

Ερ.: Πόσες μέρες διαρκεί η νοσηλεία για το γαστρικό bypass?

Απ.: Συνήθως ο ασθενής νοσηλεύεται για 3-4 μέρες μετά από λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη.

 

Ερ.: Ο πόνος θα είναι έντονος μετά την επέμβαση?

Απ.:  Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι απολύτως ανεκτός, αφού το γαστρικό bypass πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά.

 

Ερ.:  Ποια θα είναι η διατροφή μου μετεγχειρητικά?

Απ.:  Στο άμεσο μετεγχειρητικό διάστημα επιτρέπονται μόνο υδαρείς τροφές, π.χ. σούπα, γιαούρτι κλπ. Τις επόμενες μέρες και για διάστημα περίπου 3 εβδομάδων ο ασθενής καταναλώνει όλες τις τροφές διαίτης (στο μπλέντερ) με τις συστάσεις της διατροφολόγου της ομάδας του Dr. Δ. Κανέλλου. Μετά το πέρας των 3 εβδομάδων, ο ασθενής μασά κανονικά την τροφή του, κάνοντας βέβαια συχνά και μικρά γεύματα. Το μικρό γεύμα δε θα είναι πλέον δυσκολία, καθώς η αίσθηση της πείνας μετά το γαστρικό bypass είναι ελάχιστη.

 

 

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος είναι ειδικευμένος στο Βερολίνο και Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. Συνεργάζεται κυρίως με τις κλινικές Άγιος Λουκάς και Ιατρικό Διαβαλκανικό, αλλά και με όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Αδριανουπόλεως, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη.

LinkedIn
YouTube
Instagram