Η ελιά (σπίλος) είναι ένας καλοήθης όγκος του δέρματος και οφείλεται σε συσσώρευση μελανινοκυττάρων σε συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος. Οι σπίλοι είναι δυνατό να υπάρχουν εκ γενετής (οπότε ονομάζονται συγγενείς), ή να εμφανιστούν στη μετέπειτα ζωή (οπότε ονομάζονται επίκτητοι). Άλλοι σπίλοι είναι επίπεδοι και άλλοι επαρματώδεις, ενώ το μέγεθός τους, όπως και οι χρωματικοί τους χαρακτήρες ποικίλουν.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των επίκτητων σπίλων, αλλά και στην εξελικτική τους πορεία, παίζει η έκθεση στον ήλιο. Οι ελιές επιβάλλεται, είτε είναι λίγες είτε πολλές, να παρακολουθούνται (καταγραφή / χαρτογράφηση σπίλων μέσω δερματοσκόπησης). Άτομα με τάση δημιουργίας ελιών ή με ήδη ύπαρξη πολλών ελιών θα πρέπει να αποφεύγουν την πολύωρη παραμονή τους στον ήλιο και να χρησιμοποιούν αντιηλιακή κρέμα. Επιπρόσθετα θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε χαρτογράφηση.

 

Αφαίρεση ελιάς (σπίλου)

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει μια ελιά να αφαιρείται είναι η αισθητική ενόχληση, οι αλλαγές στους χαρακτήρες, το χρώμα ή το μέγεθος του σπίλου που προδιαθέτουν σε εξαλλαγή σε μελάνωμα, τραυματισμοί ελιάς κλπ.

Η αφαίρεση της ελιάς (σπίλου) θα πρέπει να πραγματοποιείται (υπό τοπική αναισθησία) σε "υγιή" όρια, δηλαδή σε μικρή απόσταση ασφαλείας σε πλάτος και σε βάθος, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης. Συνεπώς, η αφαίρεση σπίλων (ελιών) θα πρέπει να διενεργείται από χειρουργό. Στο τέλος της μικροεπέμβασης διενεργείται πλαστική αποκατάσταση της πληγής μέσω ενδοδερμικής ραφής για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Η ελιά θα πρέπει στη συνέχεια να αποστέλλεται απαραιτήτως για βιοψία (ιστολογική εξέταση). Σε περίπτωση καλοήθειας δεν απαιτείται περαιτέρω θεραπεία.

Η καυτηρίαση απλώς της ελιάς με laser / λέιζερ με στόχο την εξαφάνισή της, δεν αποτελεί σωστή θεραπεία, καθώς έτσι αυξάνει πρώτον η πιθανότητα υποτροπής της ελιάς (αφού δεν αφαιρέθηκε ριζικά) και δεύτερον δεν υπάρχει με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα βιοψίας.

 

Συνήθεις ερωτήσεις για τις ελιές

Ερ.:  Έχω μια κρεατοελιά. Πρέπει να αφαιρεθεί?

Απ.:  Η κρεατοελιά δεν περιέχει μελανινοκύτταρα, άρα δεν επιβάλλεται σε καμία περίπτωση να αφαιρεθεί είτε προληπτικά είτε θεραπευτικά. Μπορεί όμως να αφαιρεθεί για αισθητικούς λόγους, όπως και κάθε άλλος σπίλος του σώματος.

 

Ερ.:  Η αφαίρεση ενός σπίλου γίνεται στο ιατρείο ή στην κλινική?

Απ.:  Η αφαίρεση μιας απλής ελιάς είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί είτε σε ιατρείο είτε σε κλινική. Μεγαλύτεροι σπίλοι ή σπίλοι με ιδιαίτερους χαρακτήρες είναι καλύτερο να αφαιρούνται στην κλινική. Η οριστική απόφαση θα παρθεί κατά την κλινική εξέταση.

 

Δείτε επίσης:

Pulpit rock Χειρουργική Δέρματος – Μαλακών Μορίων

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος είναι ειδικευμένος στο Βερολίνο και Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. Συνεργάζεται κυρίως με τις κλινικές Άγιος Λουκάς και Ιατρικό Διαβαλκανικό, αλλά και με όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Αδριανουπόλεως, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη.

LinkedIn
YouTube
Instagram