Συμβουλές για απροβλημάτιστη αφόδευση

Η αφόδευση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που θα πρέπει να γίνεται τηρώντας κάποιες βασικές αρχές, με στόχο είτε την πρόληψη νόσων του πρωκτού ή και την ύφεσή τους σε πολλές περιπτώσεις. Οι συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθούνται γενικά είναι κυρίως οι εξής:

  1. Η σύσταση των κοπράνων θα πρέπει να είναι μαλακή. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση καθημερινά φυτικών ινών (φρούτα, σαλάτες κλπ) και αρκετής ποσότητας υγρών.
  2. Μετά την κένωση προτείνεται η πλύση με νερό και σαπούνι, αντί του σκουπίσματος (είτε αυτό γίνεται με στεγνό χαρτί είτε με υγρό-/μωρομάντηλο).
  3. Η θερμοκρασία του νερού κατά την πλύση καλό είναι να είναι παρόμοια με αυτή του σώματος. Σε περίπτωση βέβαια γνωστής αιμορροϊδοπάθειας προτιμάται το δροσερό νερό, ενώ σε περίπτωση ραγάδας δακτυλίου το ζεστό.
  4. Δε θα πρέπει να αναγκάζει κανείς τον οργανισμό του να πάει στην τουαλέτα, αλλά ούτε και να αποφεύγει την κένωση. Και στις δύο περιπτώσεις αυξάνεται η πίεση στον αιμορροϊδικό ιστό. Η κένωση θα πρέπει να γίνεται αβίαστα.
  5. Ο χρόνος που ΄΄ξοδεύει΄΄ κανείς στην τουαλέτα δεν παίζει ρόλο. Σημαντικός δεν είναι ο χρόνος παραμονής στην τουαλέτα, αλλά ο χρόνος που ασκεί κανείς πίεση. Η παρατεταμένη πίεση ερεθίζει και διογκώνει τις αιμορροϊδες.
  6. Οι τουαλέτες ΄΄τούρκικου΄΄ τύπου είναι στην πραγματικότητα καλύτερες, καθώς σε αυτές το σώμα παίρνει μια στάση που μειώνει την πίεση στην περιοχή του πρωκτού, καθώς αυξάνεται η πίεση στα κόπρανα από την κοιλία. Αντιθέτως, η στάση 90 μοιρών στις σύγχρονες τουαλέτες προκαλεί μεγαλύτερη πίεση εντός των αιμορροϊδων. Μερική λύση είναι η χρήση ενός σκαλοπατιού μπροστά στη σύγχρονη τουαλέτα.
  7. Καλό είναι ο οργανισμός να συνηθίσει σε σταθερές ώρες ΄΄τουαλέτας΄΄. Συστήνεται π.χ. ο ασθενής να ξυπνά νωρίτερα το πρωί και να διαθέτει χρόνο για μια κένωση χωρίς βιασύνη. Οι ασταθείς ώρες κένωσης μπορεί να καταλήξουν σε αναστολή της κένωσης, με επακόλουθη δυσκοιλιότητα. Επίσης, θεμιτός στόχος είναι 1 καθημερινή κένωση. Πιο σπάνιες κενώσεις (π.χ. κάθε 2 μέρες) οδηγούν συνήθως σε σκληρή σύσταση κοπράνων (δυσκοιλιότητα). Η καθημερινή κένωση με κόπρανα μαλακής σύστασης επιτυγχάνεται συνήθως, όπως περιγράφηκε αρχικά, με σωστή διατροφή. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ιατρός προτείνει παροδικά και κάποια ΄΄μαλακτικά΄΄ φάρμακα επιπλέον. Προσοχή σε καταχρήσεις σκευασμάτων και ιδιαίτερα καθαρτικών!
  8. Σημαντική τέλος είναι η αποφυγή έκθεσης στο κρύο οργανισμών που τείνουν σε δυσκοιλιότητα υπό αυτές τις συνθήκες.

Πολλοί ασθενείς ακολούθησαν τις συγκεκριμένες οδηγίες και απέφυγαν επεμβάσεις ή βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τους.

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Dr. Δημήτριος Κανέλλος

Ο Dr. Δημήτριος Κανέλλος είναι ειδικευμένος στο Βερολίνο και Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. Συνεργάζεται κυρίως με τις κλινικές Άγιος Λουκάς και Ιατρικό Διαβαλκανικό, αλλά και με όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Αδριανουπόλεως, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη.

LinkedIn
YouTube
Instagram